Katt

Katter är underbara djur som man gärna vill kela med på soffan. Dock är det även viktigt med stimulans och motion. Vi har allt du behöver till din katt, allt ifrån leksaker till kattlådor, klösmöbler, väskor och godis.  Nedan kan ni läsa om några av de saker vi vill informera lite extra om.

Tandvård

Det är viktigt att ha hand om din katts tänder. Det bästa sättet är att borsta dem dagligen, köper man en kattunge så är det bra att vänja dem vid de tidigt så det inte blir protester. Gör man inte rent tänderna kommer det byggas upp tandsten. Detta leder i längden till tandlossning, så då får man åka till veterinär och dra ut de tänder som börjar ruttna bort.

Öppnar du kattens mun så kan man se en brun kant uppe vid tandköttet, detta är tandsten som börjar byggas upp. Har katten problem med tänderna så märks det tydligt på lukten, andedräkten blir väldigt dålig om de har bakterier som ligger och gror.

Här är några andra hjälpmedel om katten inte tillåter tandborstning:
– PlaqueOff, ett pulver du lägger på maten som förebygger uppkomst av tandsten och ger bättre andedräkt.
– Sprayer, finns i olika varianter som dödar bakterier.
– Tropiclean Gel, en gel du helst ska klicka i munnen varje dag. Den bryter ner beläggningarna. Finns i olika smaker.
– Använda tandskrapa, detta är väldigt effektivt men måste göras med försiktighet så du inte skadar tandköttet. Många åker till veterinär för att göra detta.

Vatten

Nästan alla katter dricker för lite, och detta skadar njurarna i längden. Att ställa ut flera olika vattenskålar kan få dem att dricka mer, men det effektivaste är en vattenfontän. Katter gillar ”färskt” vatten, och vattenfontäner har både filter i och cirkulerar vattnet så det håller sig fräscht. Att det rinner/porlar lockar även många. Det är även bra att erbjuda våtfoder till katten. Våtfoder innehåller mycket vätska, så då ”lurar” man i dem extra vatten.

Mental stimulans

Katter är smarta och aktiva djur som behöver få utlopp för sin egergi. Många katter är även ensamma hela dagarna när ägarna jobbar, så då är det ännu viktigare att hitta på roliga saker för katten att sysselsätta sig med.

En rekommenderad aktiveringslek är att gömma kattens mat eller sprida ut den på olika ställen. Man kan t.ex. knyckla ihop en toarulle och lägga mat i, eller så finns det många varianter på färdiga aktiveringsskålar att köpa. Det är även viktigt att de får utlopp för sina jaktinstinkter, då finns det både laserpekare eller olika typer av spön med leksaker på så att de får springa av sig. Testa dig fram och kolla vad just din katt tycker om att göra! Det viktigaste är att de får ”leka av sig” dagligen.

Klös

Alla katter måste få möjlighet att klösa, detta gör de både för att slipa ner klorna men även för att markera sitt revir. Speciellt för innekatter är det viktigt att ha ett ställe där de får utlopp för detta beteende. (då utekatter gör det på t.ex. träd). Det finns väldigt många varianter på klösmöbler på marknaden.

Katter gillar att komma upp högt så att de har utkik över rummet, så ju högre desto bättre. Är det större katter så gäller det såklart att den också är stabil, det finns möbler med tjockare klösrullar som är gjorda för de lite större raskatterna. Utöver en klösmöbel är det även bra att lägga/hänga någon klösbräda i ett annat rum så att de har flera alternativ. Erbjuder man inte bra klösmöjligheter ökar risken att katten kan klösa på t.ex. soffan eller sängen.

Vill du ha mer information om katter? Kom gärna förbi oss i butiken så berättar vi mer.