Hund

Hunden är verkligen människans bästa vän, och de förtjänar det bästa. Att bli lite lagom bortskämda är de värda, och vi hjälper er att hitta allt ni behöver till er hund! Vi har allt från leksaker, schampon, halsband, burar till tugg och godis. Nedan kan ni läsa om några av de saker vi vill informera lite extra om.

Tandvård

Det är viktigt att ha hand om din hunds tänder. Det bästa sättet är att borsta dem dagligen, så köper man en valp så är det bra att vänja dem vid de tidigt så det inte blir protester. Gör man inte rent hundens tänder kommer hunden bygga upp tandsten.

Öppnar du hundens mun så ser man då en brun kant uppe vid tandköttet. Detta leder i längden till tandlossning, så då får man åka till veterinär och dra ut de tänder som börjar ruttna bort. Har hunden problem med tänderna så märks det tydligt på lukten, andedräkten blir väldigt dålig om de har bakterier som ligger och gror.

Kan man av någon anledning inte borsta tänderna på hunden så finns det andra sätt som hjälper till. Här är några varianter:
– PlaqueOff, ett pulver du lägger på maten som förebygger uppkomst av tandsten och ger bättre andedräkt.
– Sprayer, finns i olika varianter som dödar bakterier.
– Tropiclean Gel, en gel du helst ska klicka i munnen varje dag. Den bryter ner beläggningarna. Finns i olika smaker.
– Använda tandskrapa, detta är väldigt effektivt men måste göras med försiktighet så du inte skadar tandköttet. Många åker till veterinär för att göra detta.
– Tuggpinnar och tuggleksaker hjälper delvis till då gnagandet skrapar lite på beläggningarna.

Tugg/godis

Det går mycket diskussioner angående tuggpinnar till hund. Är man osäker på vad man ska ge så fråga oss så guidar vi er. Vi har tuggpinnar/godis som är godkända och säkrat livsmedel inom EU (HACCP) och USA (FDA). Fabriken är även ISO 22000 certifierad, vilket innebär att spårbarheten säkras i hela produktionskedjan. Vi har inte heller något godis som innehåller tillsatt socker i vårt sortiment.

Transport

Det är alltid viktigt att tänka på hundens säkerhet när man åker bil. Tänk på att en lös hund som väger ca 8kg kan vid en hård inbromsning/krock, (om man kör 80 km/tim), väga ca 400kg. Har du en 30kg labrador så blir det ca 1500 kg. Detta är självklart en stor fara som måste förebyggas. Lös hund i bil ger även upp till 1500kr i böter. Det finns många varianter på burar, t.ex. tygburar, stålburar och aluminumburar.

Tygburarna har en aluminiumram för stabilitet och är populära främst hos de mindre hundarna. Dessa burar är mer insynsskyddade så det ger en trygghet hos hunden, och är enkla att bära med sig. En nackdel är dock att hundar som är väldigt tuggiga kan få för sig att bita sönder buren.
Har man inte möjlighet att ha buren i bagaget så är tygburarna smidiga att ha i baksätet. Tänk bara på att buren måste sitta fast med bältet.

Stålburarna är väldigt populära bland hundägare. De är rejälare än tygburarna och går ej att bita sönder, så dessa passar bra för alla storlekar på hund. En del blir dock stressade när buren inte har något insynsskydd. De finns i både vanliga rektangulära modeller, med en lutande sida eller med båda sidor lutande, detta för att passa i alla typer av bagageutrymmen. Spänn gärna fast buren med ett spännband under plastbottnen.

Aluminiumburarna är de absolut säkraste. De är väldigt rejäla och det finns även krocktestade varianter. Dessa burar finns nästan bara med lutande framsida för att passa bra i bagagen. De har även öglor för att fästa spännband i så den står stabilt, och många kan även låsas för extra säkerhet.

Till de största raserna använder många lastgaller. Köp då ett i metall och inte nät för extra säkerhet. Det finns även många bra bagageskydd i nylon som skyddar utrymmet mot smuts och klor. Det bästa är att kombinera med en grind så att hunden inte kan hoppa ut.

Det finns även bilselar till hundar. Selar ska främst användas om hunden absolut inte kan åka bur (p.g.a. åksjuka eller rädsla). Det finns krocktestade selar som är extra rejäla. Tänk på att de inte ska ha för mycket rörelsefrihet då det kan distraheta föraren. De ska kunna vända sig, sitta och ligga bekvämt men inte mer än så.

Vi har olika modeller av burar i butiken om man vill kolla på dem. Självklart kan vi även bära ut buren till er bil så ni får testa hur det ser ut. (och hunden får såklart provsitta!)

Här kommer lite lagar och regler angående transport av hund:
– Observera att man ej får stänga in hundar i bur inomhus då detta är olagligt. Buren måste vara öppen hela tiden så hunden får välja om den vill vara där eller inte! Och dörren måste vara borttagen helt, att bara ha den öppen är inte tillräckligt enligt lag.
– Vid transport ska de rastas och erbjudas vatten minst var sjätte timme. Det finns bra anti-skvalpskålar så de kan ha tillgång till vatten hela vägen.
– I en stillastående bil får de sitta max 3 timmar i sträck. (dock är det inte meningen att man ska förvara djuret i bilen dagligen, bara om man måste stanna och t.ex. handla)
– Under sommaren ska du absolut inte lämna hunden utan tillsyn i bilen då temperaturen snabbt drar iväg och blir livsfarligt för hunden! Det räcker inte att parkera i skuggan!
– När du väljer storlek på bur så har burarna rekommenderade hundstorlekar (kg). Men i regel ska de kunna stå, vända sig och ligga bekvämt.
Här är jordbruksverkets exakta utrymmeskrav:

Längd: hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning minst gånger 1,10.
Bredd: hundens bröstbredd minst gånger 2,5; hunden ska kunna ligga ned och vända sig obehindrat.
Höjd: hundens höjd över hjässan i den ställning den är som högst.

Mental stimulans

Hundar mår alltid bra av att få jobba med hjärnan, oftast blir de tröttare av detta än en långpromenad. Det finns många olika sätt att aktivera din hund på. Tryck på läs mer för läsa om några exempel

– Aktiveringsboll, fylls med godis eller mat. Större bitar blir svårare att få ut.
– Spel, finns i många varianter och flera olika svårighetsgrader beroende på hur van hunden är.
– Fyll t.ex. Kong-leksaker med färskfoder och frys in, perfekt till varma dagar
– Släng ut en näve torrfoder över gräsmattan så får hunden leta upp dem.
Detta är bara några få exempel, det finns hur mycket som helst att hitta på. Använd fantasin!

Vill du ha mer information om hundar? Kom gärna förbi oss i butiken så berättar vi mer.