Välj rätt foder!

Hund

Fodret är en viktig del för din hunds välmående. Här informerar vi lite mer om de olika stadierna i hundens liv och vad man ska tänka på med just foder. Det finns många märken på marknaden och det kan vara förvirrande, har du några frågor eller funderingar så hjälper vi såklart till!

Tips: Undvik matrester då kalorierna lätt springer iväg. Övervikt är väldigt vanligt hos hundar, och överbelastar både leder och organ. Vill man ge hunden något i samband med ens egen måltid så ha hellre en påse hundgodis nära till hands! Hunden märker ingen skillnad och blir lika glad för det.

Valp
Valpfoder är extra viktigt så länge din hund växer. Det beror på att valpfoder är mer näringsrikt, mer fett och protein och har rätt anpassad mängd vitaminer och mineraler. En valp ska t.ex. inte få i sig för mycket kalcium då det kan leda till skelettproblem. Kör man ett valpfoder (torrfoder) från zoofackhandeln så vet man att ens hund får allt den behöver från start. Påsarna har även bra utskrivna doseringar på baksidan. Det är viktigt att hålla koll på denna regelbundet då givan ökar när de är mellan ca 4-6 månader och sedan sjunker det lite igen. Notera att detta är rekommenderat att utgå ifrån, en del behöver äta lite mer och en del lite mindre. Håll koll på hullet helt enkelt!

När en valp är runt 8 veckor så ska de äta 4-5 gånger per dag, detta för att det inte ska bli för mycket för magen att smälta på en gång. När den är ca 4 månader räcker det med 3 gånger per dag och när de är uppe i ca 7 månader kan man gå ner till 2 gånger. Alla valpfoder bidrar såklart till att bygga upp ett bra immunförsvar och innehåller (oftast) prebiotika för att bygga upp en bra tarmflora. Även hud/päls, muskler och bra skelettuppbyggnad är självklart också viktigt. Sedan är det extra viktigt att hundar av större raser (25kg+ vuxenvikt) äter ett foder som är extra mycket för att bygga upp bra ledfunktioner, men även begränsat energiinehåll så att de inte växer för fort.

När du får hem en valp ska du alltid vara försiktig med att ge extra godis och tugg då en valpens mage inte är helt färdigutvecklad förrän de är ca 4 månader. Många godisförpackningar har en rekommenderad ålder på baksidan, vissa går självklart att ge tidigare, men många rekommenderar 4 månader. De flesta valpar accepterar sitt foder som godis vid träning i början (tänk då på att dra av lite från deras ordinarie måltider).
Valpar är ofta väldigt glupska, och det är inte bra för dem att kasta i sig maten. Det finns då skålar med hinder i som gör att de inte får tag i kulorna lika lätt. För att sysselsätta din valp lite så kan man sprida ut maten lite och låta den leta, eller använda dig av aktiveringsbollar eller spel. Detta brukar uppskattas och gör att de får jobba med nosen!

Hur länge ska de då äta valpfoder? Det varierar också på storlek på hund.
Små raser (upp till 10kg vuxenvikt) – tills de är ca 10-12 månader.
Medium raser (10-25kg vuxenvikt) – tills de är 12-15 månader.
Stora raser (över 25kg vuxenvikt) – tills de är 18-24 månader.
När det är dags att byta till vuxenfoder rekommenderas det att blanda i minst 1 vecka, gärna 2 om möjligt. Man börjar med att byta ut 20% av fodret till det nya och går sedan långsamt över. Detta är extra viktigt om du ska byta märke, då det blir en stor omställning för magen.

Vuxen
Är du nöjd med valpfodret du kört och hunden mår bra av det så är det bara att fortsätta med vuxenfodret inom samma märke. Sedan finns det självklart många varianter om man vill prova något annat. De flesta har foder med olika proteinkällor/smaker, t.ex. lamm eller fisk. Lamm är extra skonsamt för magen och foder med fisk innehåller i regel mer omega 3 och 6 vilket är bra för pälsen. Vissa hundar behöver foder för speciella krav. Det kan handla om övervikt, allergitendenser eller känslig mage. I regel vet du som ägare hur din hund mår, och mixtra inte för mycket med olika sorter om du vet att hunden lätt blir lite lös i magen. Så länge han mår bra, äter med god aptit och är fin i pälsen så är det bara att fortsätta med samma foder.

Senior
När hunden börjar komma upp i ca 7 år så ändras näringsbehovet igen. Ämnesomsättningen ändras, och de blir ofta stelare och därför mindre aktiva. Seniorfoder är i regel mer fettsnålt och innehåller mer antioxidanter, protein och essentiella fettsyror för att bibehålla bra muskulatur, leder och immunförsvar. Många tillsätter glukosamin i maten i pulverform (finns även tabletter) för att ge extra stöd till lederna.
De flesta vuxna hundar äter 2 gånger om dagen, men många delar upp det på flera mindre portioner när de blir äldre.

Katt

Fodret är en viktig del för din katts välmående. Här informerar vi lite mer om de olika stadierna i kattens liv och vad man ska tänka på med just foder. Det finns många märken på marknaden och det kan vara förvirrande, har du några frågor eller funderingar så hjälper vi såklart till!

Tips: Ge inte mjölk (komjölk, som vi dricker) till katter, då de är laktosintoleranta och kan inte bryta ner det i magen. Ge heller inte matrester då det blir väldigt mycket kalorier och kan göra dem dåliga i magen.

Kattunge
Kattungefoder är extra näringsrikt och ges i regel tills de är 12 månader. Katter kan se vuxna ut redan vid 8 månader, men deras skelett (även kroppen) utvecklas fortfarande. Fodret är anpassat med höga proteinnivåer som är viktigt för tillväxt. Det innehåller också högre nivåer av kalcium, magnesium, zink, fosfor och järn som bidrar till att stärka skelettet och tänderna. Även högre halter av vitaminer, framförallt vitamin C och E, som hjälper till att stötta kattungens naturliga skyddssystem.

Torrfoder är det bästa att ge en katt då det är mest näringsrikt, vänd dig till zoofackhandeln så att du får ett ordentligt foder med hög kötthalt. Komplettera gärna med våtfoder som är gjort för kattungar. Våtfoder innehåller mycket vätska som är bra för njurarna då många katter dricker för lite.
Utfodring kan ske på olika sätt, det bästa är såklart att följa doseringen på baksidan och dela upp det på regelbundna tider. Då vet du att din katt inte kan äta för mycket. En del har fri tillgång, och det kan fungera bra för vissa katter. Håll bara koll på hullet så att de ej blir tjocka. Godis ska man gärna vänta med lite då kattungar är känsliga i magen, dock finns det vissa godisar som är gjorda för kattunge. Vill man aktivera katter man kan t.ex. gömma mat istället. Antingen i en ihopknycklad toarulle eller bara sprida ut det så de får leta. Aktivering är alltid bra och gör att de får utlopp för sin energi. Vid foderbyte är det alltid viktigt att blanda upp i minst 1 vecka, gärna 2 om man vill vara på säkra sidan. Börja med bara lite av det nya och så sakta och successivt över.

Vuxen
Är du nöjd med kattungefodret och din katt mår bra av det så är det bara att fortsätta med vuxenfoder inom samma märke. Dock finns det oftast många sorter för olika behov. Det finns t.ex. foder för steriliserade katter som är mindre fett i och mer gjort för urinvägarna, det finns fetare mat för aktiva utekatter och foder för långhåriga katter med mer fiskolja i för glansig päls. Detta är bara några exempel, men det viktigaste att utgå ifrån är iallafall hullet – känn på din katt. Övervikt är ett vanligt problem som skadar både leder och organ. I regel vet du som ägare hur din katt mår, och har du några funderingar så hjälper vi dig självklart att hitta något som passar er! Komplettera gärna med våtfoder, för att få i katten mer vätska.

Senior
Vid cirka 7 års ålder övergår katten till senior och då ändras näringsbehovet igen. Både matsmältning, leder och ämnesomsättningen ändras och då är det viktigt att tillgodose detta. Seniorfoder är även bättre för njurarna. De flesta katter blir mindre aktiva och behöver därför inte lika mycket näring i fodret, medans endel behöver lite extra för att inte magra. Det finns olika seniorfoder för att tillgodose alla behov. De flesta äldre katter har även problem med tänderna. Tandsten som byggts upp kan leda till lösa tänder som gör det obehagligt att tugga på foderkulorna. Skulle det vara så att katten plötsligt äter dåligt kan det vara bra att kolla i munnen. Att komplettera med våtfoder är alltid bra, och är också lättare att tugga för en äldre katt.

Vill du ha mer information om foder? Kom gärna förbi oss i butiken så berättar vi mer.