Fisk

Akvarium

Att ha ett akvarium i hemmet är som att ha en levande tavla, det är vackert och rogivande att titta på. Man kan designa det på oändligt många sätt och ha fiskar i massa olika färger. När man planerar att införskaffa akvarium är det lite man måste tänka på.

Det första är såklart vad du har för planer för akvariet, alltså vad du vill ha för typ av fisk. Vill du bara ha några neontetror eller vill du ha större, vackra ciklider? Alla fiskar har olika krav, och ju större akvarium du har desto mer har du såklart att välja på.Den vanligaste storleken på akvarium att börja med är ett så kallat ”startkit” som oftast är på 54L och kommer komplett med all teknik man behöver: pump, doppvärmare och lysrör. (ibland även foder, termometer osv) Detta är en bra storlek att börja med, nanokar under 40L är mycket svårare att få bra balans i och de är egentligen bara gjorda för t.ex. räkor eller snäckor.

Tänk även på att akvariet med allt vatten och grus väger väldigt mycket, så det är viktigt att underlaget verkligen tål det och att det inte är ojämnt eller sviktar. Då kan akvariet spricka, och det är aldrig en rolig upplevelse. Materalet måste även i viss mån tåla fukt, så det inte sväller eller förstörs av detta. Många väljer därför att köpa en rejäl akvariebänk, då vet man att den klarar tyngden. Använd gärna vattenpass för att kolla att den står rakt. Det finns även mattor man kan lägga under akvariet som är bra speciellt om det är ett helglasakvarium (utan aluminiumram).

Uppstart
När du införskaffat ditt akvarium så är nästa punkt placeringen. Akvariet ska stå på ett ställe där det aldrig kommer direkt solljus på det, då detta gör att man får mycket alger i akvariet. Sätt även en timer på lysröret så du kan kontrollera ljustimmarna. Optimalt är 8-10 timmar/dygn, allt över detta gynnar också bara alger. Det går att dela upp dessa timmar om man vill ha tänt lite på förmiddagen och lite på kvällen.

Skölj gruset och placera detta i akvariet, och sedan kan du fylla på vatten. Ideal temperatur att börja på i ett akvarium är 25-26 grader, vilket man ställer in doppvärmaren på, men självklart får man justera temperaturen utefter vad för fisk man kommer att ha i. När vattnet är påfyllt kan du placera dekorationer, dessa ska också sköljas i ljummet vatten innan de sätts i. Observera att om du köpt dekorationer som är konstgjorda och kanske färgade får du ej skölja dessa i hett vatten för då kan ytan förstöras.

Pumpen sätts fast med sugkoppar om du inte har en inbyggd variant, helst nära ytan då ytrörelse syresätter vattnet mer. Pumpen ska alltid vara igång, då den utöver att ge syre till fiskarna även håller vattnet rent och klart. När detta är gjort så ska man gärna ha i t.ex. Easylife Easy Start eller Tetra Aqua Safe. Dessa medel kickstartar en bakteriekultur som gör att vattnet blir ”fiskvänligt” och att filtreringen kommer igång på rätt sätt. Medlet tar även bort tungmetaller i vattnet, skyddar fiskarnas slemhinnor och gör att vattnet blir kristallklart. Flaskorna måste skakas innan, och när du har i det kommer vattnet bli grumligt i ca 1 dag. Detta är fullt normalt. Har du tålamod för detta så ska gärna akvariet stå igång 4-7 dagar innan du släpper i fisk så att bakteriekulturen hinner balanseras upp.

Städning
Städning är väldigt viktigt och ska inte skjutas upp eller slarvas med. Akvariet kan se relativt rent ut, men ändå vara direkt farligt för fiskarna. Dåliga vattenvärden (framförallt nitrit och nitrat som blir av matrester och avföring) kan komma snabbt och leda till massdöd i akvariet. Många väljer därför att göra regelbundna vattentester av vattnet. Vattentester finns som både dropptester för specifika tester, och stickor som mäter mycket på samma gång. Det bästa är att använda dropptester, då de är mer exakta. Detta är väldigt bra att göra då man ofta hinner se att värdena börjar gå åt fel håll och göra något åt det innan det går för långt.

I regel så ska ett 54L akvarium städas ca 1 gång per vecka. Mindre nanoakvarium behövs ibland ännu oftare, medans t.ex. ett 450L kanske räcker med varannan månad. Observera att allt är beroende på hur mycket fisk du har i och hur du sköter ditt akvarium. Ju mer fisk desto mer smuts vilket också resulterar i mer städning.

Man ska aldrig tömma hela akvariet och koka grus osv. Detta förstör balansen och tar även bort de bra bakterierna. Man gör istället delvattenbyten, där man tar bort ca 1/3 av vattnet (räcker oftast med 1/4). Då använder man sig av en så kallad slamhävert, som är en slang med ett plaströr i ena änden. Du kör ner i gruset och får med smutsen/matresterna upp, (den måste först hävas igång så du får vattenflöde i slangen till t.ex. en hink på golvet). Gå igenom hela botten, lyft på dekorationer om det behövs. Låt dock växterna vara ifred så du inte förstör rotsystemet. Pumpen stängs bara av vid städning. Då plockar du ut filtermaterialet och sköljer ur det tills vattnet blir klart. Även viktigt att öppna själva pumphuvudet och ta ut rotorn och göra rent därinne. Annars slemmar det igen vilket leder till att vattenflödet minskar. Doppvärmaren får aldrig komma över vattenytan, så stäng av den vid städning om det behövs. Kommer den över ytan så kan den överhettas, och vid kontakt med vatten igen explodera.

Rutorna kan behöva skrapas om du har lite alger. Antingen köper man en algskrapa. Disksvamp kan repa glaset (i varje fall den grova sidan). Tänk också på om ni använder disksvamp att vissa har redan medel på sig, vilket kan vara farligt för fisken. En del använder en algmagnet som man drar längs glaset. Ha dock koll på dessa så de inte börjar repa glaset när de blir lite slitna.

Fiskarter

Nu är det dags för den roliga biten, nämligen att köpa fisk! Dock ska man ej överbelasta akvariet med för mycket fiskar på en gång. Det bästa är att börja försiktigt med några stycken, sedan vänta några dagar och fylla på i etapper. Här kommer lite information om de vanligaste sorterna. 

Levandefödare
Några av de populäraste arterna är de så kallade levandefödarna t.ex. guppy, molly, svärdbärare och platy. Väljer man t.ex. guppy så ska man ha i åtanke att de väldigt lätt ynglar av sig, vilket många tycker är roligt till en början. Men det blir lätt väldigt för många, tillslut kan det vara svårt att veta vart man ska göra av dem.

Stimfiskar
Stimfiskar är väldigt vackra när de simmar ihop i stora grupper/stim. Man ska gärna ha många av dessa fiskar då de trivs bättre ju fler de är. Till denna kategori hör tetror (t.ex. neontetror), olika barber (t.ex. tigerbarb) men även danios och rasboror. Tetror och barber är tåliga fiskar som finns i alla möjliga färger och former.

Malar
En mal är en duktig städare i ett akvarium, dock ska man ha koll på vilken sort man köper. Den vanligaste är skäggmunsmalen (ancistrus) som blir runt 15 cm, dessa passar även i de lite mindre akvariumen. 

Sedan finns det så kallade pleco-malar (plecostomus) i flera olika arter. Dessa blir 30-60cm stora, vissa ännu större, så dessa passar endast i väldigt stora akvarium. Vill man inte ha någon mal så finns det t.ex. zebrasnäckor som är duktiga algätare, dessa blir bara 2-3cm stora och har fint mönster på skalet. En annan typ av städare är så kallade pansarmalar (corydoras). Dessa håller sig på botten och har spröt vid munnen som de bökar runt med i sanden och äter matrester. De blir inte så stora men ska hållas i grupp.

Ciklider
Ciklider finns i många varianter och storlekar. Man ska dock alltid (gäller alla fiskar) läsa på vad arterna kräver innan. Många ciklider blir stora och ska gärna hållas bara med samma art.

Några av de vanligaste grupperna ciklider är tanganyikaciklider och malawiciklider. De är döpta efter sjöarna de kommer ifrån i det vilda, och de är väldigt roliga ciklider med vackra färger.

Malawiciklider är aktiva fiskar med mycket fina färger. Några av de vanligaste sorterna är Labidochromis caeruleus, Chindongo demasoni och Chindongo saulosi.

Tanganyikaciklider är fiskar som har mycket roliga beteenden. Det finns munruvare, substratruvare och snäcklekare. Detta är alltså olika sätt att få/lägga yngel/ägg, och många tycker det är roligt att studera dessa fiskar. Exempel på dessa ciklider är Neolamprologus brichardi, neolamprologus leleupi och Cyphotilapia frontosa. Den sistnämnda är en vacker fisk som dock blir 40cm stor så det är som sagt viktigt att läsa på innan!

Bestämmer man sig för att införskaffa någon av dessa så ska man helst bara ha från samma grupp, då t.ex. malawiciklider är intensiva och tuffa fiskar. Men som grundregel så behöver de flesta ciklider relativt stora akvarium (minst 300L).

Vi finns alltid tillgängliga och svarar på era frågor och hjälper till med vilka fiskar man kan ha ihop, vilken storlek på akvarium de behöver osv. Fråga alltid om du är osäker så att det inte blir fel. Vissa fiskar kan vara väldigt aggressiva och äta upp andra fiskar.

 

Matning

Det vanligaste felet många gör är att övermata sina fiskar. Många tycker de ser hungriga ut då de ofta kommer upp till ytan, men de har väldigt små magar och kan faktiskt äta ihjäl sig då de inte har någon typ av mättnadskänsla.

I regel ska du mata väldigt lite, maten ska ätas upp nästan direkt och får inte hinna sjunka. Då har de fått för mycket, och detta förorenar bara vattnet och kan leda till många problem i akvariet. Tycker man att det känns snålt så kan man hellre mata flera gånger per dag än att lägga i mycket mat på en gång.

Foder finns i flera varianter och former. Det vanligaste är flingfoder, men även granulat (små kulor) är populärt och många tycker dom är lättare att dosera.

Malarna och bottenfiskar ska ha tabletter som sjunker till botten. Det finns både vegetabiliska och köttbaserade, så kolla vad just dina fiskar behöver.
Frysfoder är bra för framförallt större fiskar och ciklider, men många ger det även som lite extra gott även till småfisk. Röda mygglarver är väldigt uppskattat, även artemia och mysis.

Sjukdomar

Fiskar kan tyvärr precis som alla andra djur bli sjuka, och det finns många olika sjukdomar de kan drabbas av. Här går vi igenom några av de vanligaste.

Vita pricksjukan
Vita pricksjukan är en parasitsjukdom som är mycket smittsam. Symtom på denna sjukdom är just vita små prickar på fisken, till en början bara några få men dem sprids snabbt över hela kroppen. Ser man detta tidigt är det viktigt att medicinera direkt, gör man det snabbt så överlever oftast alla.

Fenröta
Fenröta är en bakteriell sjukdom som är mycket smittsam. Det börjar som en vit beläggning längst ut på fenan och vartefter ”ruttnar” fenan bitvis bort. Detta är vanligt i akvarium med sämre vattenkvalitét. Det finns mediciner även mot detta.

Vill du ha mer information om fiskar? Kom gärna förbi oss i butiken så berättar vi mer.